IR COOK

آشپزي

شور اشپل

 

طریقه ی به عمل آوردن یک چاشنی شمالی به نام : شور اشپل

 (دستور العمل از مادر جونم )

 

 

مواد لازم :

اشپل ماهی سفید هر چند تا که دوست دارید

 نمك سنگ خرد شده به مقدار لازم که اشپل هاتون توش دفن بشن و مقداری روناس

روناس رابا نمك سنگ خرد شده قاطي كرده كنار ميگذاريم .
سپس اشبل هارو داخل كاغذ مومي پيچيده کف ظرف از مخلوط نمک سنگ و روناس ریخته و سپس لايه لايه داخل ظرف نمك ميخوابانيم  يك لايه اشبل يه لايه نمك همینجوری میچینیم تا تمام بشه . آب هم نبايد داخل ظرف بريزيم نمك بايد فراوان باشد به طوری که اشبل ها داخل نمك مدفون شوند .درپوش ظرف رو محكم بسته تا هوا نکشه بعد توی دمای محیط كنار ميزاريم و بعد از یک ماه آماده میشه . وقتی بچه بودم یادمه مادربزرگم اینا توی خمره های سفالی بزرگ اینکار رو میکردند و درش رو با پلاستیک و کش می بستند و یک گوشه تو حیاط توی سایه نگهداری میکردند.شور اشپل با غذاهای مختلف مثل قورمه سبزی یا انواع دیگر غذاهای سبزی ای شمالی مثل ترش تره و اشکنتره و ترش واش خورش و یا باقلا قاتق و انواع کباب خورده میشه .

طریقه ی آماده کردنش برای خوردن بعد از شور کردنش هم اینجوریه :

اشپل رو یه تیکه به اندازه ای که قصد داریم بخوریم معمولا برای هر نفر به اندازه دو بند انگشت کافیه و توی یک کاسه سفالی کوچک گذاشته و بعد از آبکش کردن برنج توی قابلمه وسط روی برنج گذاشته تا با برنج دم بکشه بعد روی سفره که آوردیم اول پوشش نازک شیشه ای که دورتادور اشپل رو پوشانده برمیداریم و بعد با انگشت شصت و اشاره یک تیکه جدا میکنیم و تخمها رو از هم با فشار این دو انگشت روی خورشت میریزیم و میخوریم

عکس کاسه سفالی :

یه بار کاسه سفالی ام گم و گور شده بود منم تو پیاله آرکوپال گذاشتم دم بکشه رو برنج اونوقت گلهای پیاله ام پر پر شدند اینو گفتم تا بدونید و یه وقت شما هم از این خرابکاری ها نکنید .

اشپل ماهی کالری فراوانی داره پس در مصرف اون زیاده روی نکنید .

شمالی ها در کنار شور اشپل گردو و کال باقلی هم میخورند مخصوصا با کباب که زیتون پرورده و ماست دلار هم کنارشه چه چیزا که ما نمیخوریم

 شور اشپل و شور کولی/مره کوشه تی دوری

اتل متل ترش واش/ از تی دوری بوبوم خاش

اتل متل سیر وابیج/از تی دوری بوبوم گیج

اتل متل  واویشکه / جز تو نخنم هیشکه

اتل متل مرغانه / می دیل تی سن حیرانه

اتل متل آب کونوس/ تره دنم خیلی دوس

به به چه لهجه ای

ترجمه : در مصرع اول هر کدام از شش ابیات : شور اشپل که معرف حضورتون شد - شور کولی هم یه ماهی ریز خوشمزه هست که شورش میکنندو کاربردش مثل همون شور اشپل است - ترش واش هم سبزی محلی شمال که قبلا در وبلاگ معرفی شده - واویشکه هم قبلا آموزش داده شده - مرغانه هم که همه ی عالم میدونن تخم مرغ میشه . - کونوس هم یه میوه شمالی هست که اون رو واسه شب چله تو آب نمک و کمی سرکه می خوابونن برای مدتی و میشه آب کونوس و بعد میل می  فرمایند همراه با گلپر . فارس ها بهش میگن ازگیل .

حالا مصراع های دوم هر بیت به ترتیب : دوری تو منو میکشه - از دوری تو مثل استخون شدم - از دوری تو گیج شدم - جز تو کسی رو نمیخوام - دلم برات حیرونه - خیلی دوستت دارم  .

 عکس کونوس ببخشید بهتر از این از خودم نداشتم:

این یکی عکس رو از یه وبلاگی ورداشتم به نام قاصدک من

لینکش رو گذاشتم عکس از من نیست

 

 


برچسب‌ها: شوراشپل
+ نوشته شده در  چهارشنبه 7 اردیبهشت1390ساعت   توسط M@Ri  |